Фотофіксація будівель що рекомендовані в перелік пам’ятників архітектури Маріуполя. 1993 рік

Це 178 світлин так званої «Фотофіксації будівель що рекомендовані до переліку пам’ятників архітектури Маріуполя». Це унікальний масив знімків що був зроблений Українським спеціальним науково-реставраційним інститутом «Укрпроектреставрація» до проєкту регенерації історичного центру Маріуполя на замовлення муніципалітету у 1993 році. Це, мабуть, найперша (і не остання) спроба міськради надати історичній спадщині якийсь офіційний статус за часів незалежності .

Фотофіксація включає левову частку забудови історичного центру, але фактично ігнорує всі інші райони міста, тому роботу інституту не можна назвати ні послідовною, ні такою що охоплює усі артефакти старого Маріуполя. Наприкінці грудня 1994 року Маріупольська міська рада затвердила розроблений план та доручила управлінню архітектури підготувати документи для реєстрації та взяття на облік зазначених об’єктів як пам’ятки архітектури місцевого значення. На цьому все заглухло.

Жодна зі спроб надати офіційний статус маріупольській давнині так і не завершилася успіхом. Тепер це не має жодного значення, бо майже увесь історичний центр міста був знищений російськими окупантами навесні 2022 року. На щастя архів фотофіксації збережено. Зараз, скоріше за все, це найбільший цілісний фотоархів який дає уявлення про Маріуполь початку 90-х років та його історичну забудову.